DA FEST [8]

 

Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest ще се проведе от 26 до 30 октомври 2021 г. в София. Фестивалът се организира от Национална художествена академия и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова.

 

Фестивалната програма събира заедно изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България, което дава уникален шанс на публиката да се срещне отблизо с тяхното изкуство Събитията в DA FEST 8 включват изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства.

 

Селекцията на DA FEST 8  включва над 30 творци от различни държави и дисциплини, сред които Морис Бенаюн (Франция/Хонг Конг), Йохем Хендрикс (Германия), Андреас Мюлер-Поле (Германия), Кен Риналдо (САЩ), Ана Петрович (Хърватия), Карло Зани (Италия), Нико Ангиули (Италия), Клаус Обермайер (Австрия) и дуото Varvara & Mar (Естония). Сред българските участници в програмата са младите артисти Аксиния Пейчева, Владислав Илиев (Phormatik), Марина Генова, Вероника Табакова и Яна Меламед, Ивелина Иванова и Мартин Луканов, чийто проекти, представени във фестивала бяха продуцирани по-рано тази година от Фондация ДА Лаб в рамките на проекта „Стойност/Ценност”.

 

Фестивалната програма ще разкрие различни аспекти от богатия спектър на този род изкуствата - дигитално видео и фотография, интерактивeн пърформанс и инсталация, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, био-технологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

 

Вижте повече!

 

ОТВОРЕНА ПОКАНА

 

Организаторите на DA FEST [8] отправят покана към артисти от цял свят да се включат с авторско произведение във видео арт програмата на фестивала. Приемат се предложения, които показват нови гледни точки и художествени интерпретации, в това число експериментален филм, анимация и други видео форми, които имат връзка с темата на фестивала.

 

Темата на осмото издание на фестивалът е “e-valuation” - игра на думи между смисъла на понятията “стойност” и “ценност”. Вдъхновението за нея идва от постоянните калкулации, съставящи “живота” на дигиталното произведение, които имат потенциала да превърнат едни “сухи” стойности в концептуални ценности. Същевременно „e-valuation“ е кодово послание за многопластов прочит на понятията за стойност и ценност. От една страна, характерът на дигиталните артистични практики предполага боравенето с различни стойности (например: информационни данни за околната среда - реална и виртуална). От друга, поставяме въпроса за стойностите на дигиталното изкуство като ценност съизмерна с неговото новаторство, социалната рефлексивност, подчертаната диалогичност с публиката, средата и общността.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ:

Продължителност на видеото – до 20 минути;

Текстов файл, с кратка анотация към видеото, име на автора, година на създаване, дължина и технически характеристики на видео материала;

✔Линк към видеото (качено във Vimeo, YouTube или друга подобна платформа);

Кратка творческа биография на автора (до 100 думи);

Снимка на автора с високо качество;

3 снимки на творбата (със същото заглавие като видеото) в JPG или TIF формат;

Предпочитан видеоформат: MPEG4 или MOV (компресия PAL, H264).

 

Вижте повече!

 

ПОКАНА ЗА ДОБРОВОЛЦИ

 

Стани част от осмото издание на най-мащабния фестивал за дигитални изкуства в страната, като работиш в екип с българските и международните участници на фестивала.  DA Fest 8 дава възможност на млади хора да се включват директно в подготовката и провеждането на фестивала, като същевременно натрупват нови контакти и ценни знания и опит.

 

Програмата на фестивала включва включват изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства. Фестивалът се организира от Национална художествена академия и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова. В рамките на фестивала творци от цял свят представят съвременни артистични тенденции, изследвания и технологии и демонстрират нови постижения в сферата на дигитални изкуства.

 

Осмото издание на фестивала ще се проведе от 26 до 30 октомври 2021 в галерия Академия, галерия ONE, галерия Credo Bonum, галерия Сердика и галерийно пространство при Триъгълна кула на Сердика към РИМ-София и други пространства за изкуства и култура в столицата.

 

Доброволците ще помагат при:
• посрещане и настаняване на международните гости;
• техническата подготовка на залите и други пространства на фестивала;
• инсталиране и деинсталиране на проектите в изложбата;
• подготовката и провеждането на уъркшопите;
• асистиране при подготовката на пърформансите, презентации и аудио-визуалната
програма.


Търсим млади, амбициозни и енергични хора, които имат интерес към провеждането на големи международни събития в сферата на съвременните изкуства.


Желателно е доброволците да владеят свободно английски език.


Доброволците ще работят в периода 24 до 30 октомври 2021 г.

 

Времето е плаващо, като ще се работи по предварително уточнен график, съобразен с възможностите на доброволците.


Работа като доброволец е възможност да се надникнете в „кухнята” на голямо международно събитие и да станете част от общността на активни хора, занимаващи се със съвременни изкуства в България.

 

Искате да станете доброволец на фестивала?


Изпратете ни имейл с кратко представяне и защо искате да се включите във фестивала на адрес: dalabfoundation@gmail.com като в темата на имейла пишете "Доброволец".


Посочете и в коя част от фестивала бихте искали да се включите.


Пратете ни писмото до 20 октомври 2021.


Ако имате въпроси, пишете на: dalabfoundation@gmail.com

Визия: Ивелина Иванова