Владан Жолер (Сърбия)

Нов екстрактивизъм - сборен материал от концепции и алегории

 

Владан Жолер е академичен преподавател, изследовател и артист, чиято работа съчетава изследвания на данни, контра-картография, разследваща журналистика, писане, визуализация на данни, критичен дизайн и много други дисциплини.

 

Той изследва и визуализира различни технически и социални аспекти на алгоритмичната прозрачност, експлоатацията на дигиталния труд, невидимите инфраструктури и много други съвременни явления в пресечната точка между технологиите и обществото.

 

Курирал е и е организирал множество събития и срещи на интернет активисти, артисти и изследователи, включително събитията SHARE в Белград и Бейрут. Артистичната му предистория се корени в медийния активизъм и хакерството на игри.

 

Освен постоянната си професорска позиция, т.е. титуляр, в Академията по изкуствата в Нови Сад, където преподава в катедра "Нови медии", той е изнасял лекции в множество образователни и художествени институции, сред които Оксфордския университет, Музея "Рейна София", CCCB, Кралската академия по изкуствата в Копенхаген, HfG-Karlsruhe и др.